Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Trump waarschuwt May: Bij softe Brexit geen handelsakkoord met Britten

Trump zegt in het interview, dat in de nacht voor de ontmoeting tussen de twee verscheen, dat May zijn advies om rigoureus te breken met de Europese Unie in de wind heeft geslagen en dat haar plannen voor na de Brexit te soft zijn. 

Lees verder na de advertentie

Hij waarschuwt May dat als ze wil proberen toch nauwe relaties met de EU te houden, een lucratieve handelsdeal met de VS vrijwel onmogelijk is. ,,Als de Britten dat doorzetten, zouden we geen zaken doen met Groot-Brittannië, maar met de EU. Dat zou de deal met de Britten waarschijnlijk om zeep helpen. We hebben al genoeg problemen met de EU. We pakken de EU aan”, aldus Trump in de krant.

Ook zegt hij dat hij hoopt dat de deze week opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson terugkeert in de regering. Hij noemt Johnson ‘een geweldige vertegenwoordiger van het VK’ en zegt dat hij een goede premier zou zijn.

Trump uit verder kritiek op het Europese migratiebeleid. ,,Toestaan dat miljoenen en miljoenen mensen naar Europa komen is heel, heel verdrietig”, zegt hij. ,,Jullie verliezen jullie cultuur.”

Vriendschap


Een paar uur voordat het interview verscheen, had May tijdens een chique black-tie diner op Blenheim Palace, het geboortepaleis van Winston Churchill nabij Oxford ten noordwesten van Londen, nog de vriendschap tussen de oude bondgenoten Groot-Brittannië en de VS geprezen en Trump de hand gereikt.

,,Mister President”, sprak May ten overstaan van tientallen genodigden uit politiek en zakenleven tot Trump, ,,Sir Winston Churchill zei ooit: ‘de VS aan onze kant hebben, was mijn grootste genoegen’. De geest van vriendschap en samenwerking tussen onze landen, onze leiders en onze volkeren, die zo speciale relatie, kent een lange en trotse geschiedenis. Laten we nu, omwille van onze beide volken, samenwerken om een betere toekomst te bouwen.”


Thee met The Queen


Trump werd donderdag in Groot-Brittannië en op Blenheim Palace onder meer onthaald met een militaire muziekkapel. Hij zal de nacht doorbrengen in Churchills geboortepaleis. Vrijdag drinkt de Amerikaanse president thee met koningin Elizabeth op Windsor Castle.