Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Hoe kan een boswachter zo gehaat maar ook zo geliefd zijn?

Door het voorval is de boswachter voorzichtiger geworden. “Ik heb thuis een gezin met een paar heel leuke jonge kinderen. Het belangrijkste is dat ik ’s avonds weer gewoon thuiskom en gezellig papa kan zijn.” Vroeger zou Thijmen als hij bijvoorbeeld een groep vissers langs een rivier zag, direct naar ze toe zijn gegaan om ze om hun vergunning te vragen. “Nu kijk ik eerst van een afstand hoe de sfeer is en denk ik na of ik erheen ga om een controlevraag te stellen. Vroeger had ik daar nooit over nagedacht.”

Wapenstok en pepperspray

“Boswachters zijn de gastheer van het natuurgebied, maar het gezag wordt niet meer automatisch geaccepteerd”, vertelt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer in het NOS Radio 1 Journaal. “We spreken mensen natuurlijk eerst aan, maar we mogen boetes uitschrijven. Ik kan me best voorstellen dat mensen niet blij zijn met een bekeuring, maar regels zijn regels. Van onze boswachters moet je afblijven.” Het geweld is onacceptabel, zegt Van Dun. “Boswachters doen alleen maar hun werk.”

Om de veiligheid van de boa’s, zoals boswachters ook wel worden genoemd, te verzekeren, worden er nieuwe dingen toegevoegd aan hun uitrusting. “De handboeien kregen ze al in 2017, nu krijgen ze ook een wapenstok. En de pepperspray moet nog goedgekeurd worden. Ik weet zeker dat het minder uit de hand zou zijn gelopen als de aangevallen boswachters dat nu al hadden gehad.”

Thijmen vindt het jammer dat dit zou moeten. “Maar als je het veld ingaat met de taak om te handhaven, moet je ook de middelen hebben om iets te doen en de gebeurtenissen te kunnen stoppen.”