Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Franse vissers willen EU-verbod op Nederlandse pulsvisserij

Volgens de Nederlandse vissers heeft het pulsvissen alleen maar voordelen: ze hebben minder brandstof nodig, hebben minder bijvangst en de zeebodem wordt niet omgewoeld. Maar de Franse vissers denken daar heel anders over.

“Als je na de Nederlanders komt, dan is de zee een woestijn”, zegt Benoît Lasquellec. “Er is niets meer, helemaal niets. Ze elektrocuteren alles, het plankton, het voedsel. De vissen zijn vaak al dood voordat we ze vangen.”

Zijn collega Josse Martin ving deze week maar een paar kilo vis. “De Nederlandse boten interesseert dat niet. Dat zijn geen vissers, maar financiële instellingen. Als ze de zee hier hebben leeggevist gaan ze gewoon weer ergens anders naartoe.”

Europese lobby

Dit is de strijd die de komende week in het Europees Parlement wordt gestreden: de kleine Franse vissers tegen de grote Nederlandse vissersschepen. Inzet van de Fransen: een totaalverbod op pulsvisserij. Voor de Nederlandse vissers zou dat een financiële ramp zijn. Ze hebben er miljoenen in geïnvesteerd.

Wetenschappelijk is er weinig bewijs voor de stelling van de Fransen dat pulsvissen al het zeeleven vernietigt. Maar hun lobby bij Franse Europarlementariërs maakt de kans groot dat een verbod er komt. Van links tot rechts zijn de Franse politici het erover eens dat pulsvissen moet worden bestreden.