Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Bewoners van Blup Blup geëvacueerd na uitbarsting vulkaan

Zo’n 1500 inwoners van twee eilanden voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea worden naar het vasteland gebracht nadat vrijdag een slapende vulkaan was uitgebarsten. De bewoners van het vulkaaneiland Kadovar en het buureiland Blup Blup worden voor hun eigen veiligheid geëvacueerd.

De vulkaan op het mini-eiland Kadovar werd op 5 januari actief en begon as uit te spuwen. Onmiddellijk werden de 600 bewoners naar Blup Blup geëvacueerd.

Eergisteren ontplofte de vulkaan, waarbij grote hoeveelheid lava en zwaveldioxide de lucht in werden geslingerd. Daarop besloot de regering van Papoea-Nieuw-Guinea om ook het eiland Blup Blup te evacueren en iedereen naar het vasteland te brengen.

Dringend behoefte aan hulp

De lokale afdeling van het Rode Kruis zegt dat er dringend behoefte is aan hulp. “Mensen sloegen direct op de vlucht toen de vulkaan uitbarstte”, zegt de directeur. “Ze hebben voedsel, water, onderdak en kleding nodig.” Australië heeft een bedrag van 16.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp.

Een groot deel van het eiland Kadovar is bedolven onder de lava. Volgens vulkanologen zijn er geen gegevens bekend over eerdere grote uitbarstingen van de vulkaan op Kadovar.