Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Watercrisis in Zuid-Afrika: ‘Dit is de ergste droogte in 100 jaar’

Bij een bron staan al tientallen mensen te wachten met lege plastic flessen. Een man vreest dat hij straks drie tot vier uur per dag in de rij moet staan. “Hoe moet dat als je geen auto hebt? Of voor oma?”, vraagt hij Vermeulen retorisch. “Mensen realiseren zich pas hoe erg het is als er geen druppel meer uit de kraan komt.”

Op allerlei manieren probeert de stad het watertekort op te vangen. Van het drinkbaar maken van zeewater tot boren naar grondwater. De correspondent spreekt een aannemer die dat laatste doet. “Dit kan een groot verschil maken en zo’n 50.000 tot 100.000 liter per uur opleveren.” Hij hoopt dat de boor binnen twee weken het water bereikt, maar het kan ook langer duren.

Watercalculator

Toeristen krijgen het verzoek handdoeken zo veel mogelijk te hergebruiken. Bij sommige accommodaties zijn de zwembaden, sauna’s en stoombaden volledig gesloten. Er is zelfs een speciale website om je dagelijkse waterverbruik bij te houden. Allemaal maatregelen om zo zuinig mogelijk om te springen met het beschikbare water.

Begin vorig jaar publiceerde Kaapstad een top-100 van straten die het meeste water verbruiken. Met naming en shaming hoopt de gemeente verspilling tegen te gaan. De man die zijn flessen vult bij een bron vindt dat de overheid veel meer had kunnen en moeten doen. “Kaapstad is slecht voorbereid, daar betalen we nu de prijs voor.”