Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Vlaanderen in de ban van de wolf: na 100 jaar is hij terug

Foto’s van het roofdier in België zijn er nog niet, maar veel Belgen reageren wel enthousiast op het nieuws. “Eindelijk”, schrijft Gerard Van der Snickt op de Facebookpagina van de Belgische omroep VRT. “Niet zeggen waar hij zit, de jagers liggen al op loer.”

Natuurvereniging Landschap vzw hoopt dat België het “wolvenknooppunt” van Europa wordt, waar wolven uit Zuid-Europa (Frankrijk/Italië) en wolven uit Oost-Europa (Duitsland/Polen) elkaar ontmoeten.

Via de website welkomwolf.be kunnen Belgen hun wolvenwaarneming doorgeven.

Nederland

In Nederland komen sinds enkele jaren weer wolven voor. Het gaat vaak om zwervende dieren die vanuit Duitsland de grens oversteken.

De roofdieren worden geregeld gezien door voorbijgangers. In september beet een wolf twee schapen dood in Groningen en in oktober werd een wolf gezien op de Veluwe. Twee maanden geleden werd er nog een mannetje doodgereden op de N343 in Overijssel.

In de omgeving van Luttenberg, in Overijssel, zijn in de laatste weken van december dode schapen gevonden met bijtwonden. Er wordt nog onderzocht of de dader een hond of een wolf is, schrijft RTV Oost. De resultaten van het onderzoek worden binnen een paar weken verwacht.