Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

‘Negeren hof na kritiek vice-premier legt grote crisis Turkije bloot’

Voor het eerst in de geschiedenis wordt in Turkije een uitspraak van het Constitutioneel Hof genegeerd. Wat de hoogste rechtbank van het land beslist, is volgens de grondwet voor iedereen bindend. Toch denkt de Turkse regering daar op dit moment anders over, in de zaak van twee journalisten die volgens het hof moeten worden vrijgelaten.

De uitvoerende en de rechtelijke macht zijn met elkaar verweven, dat zien we hier gebeuren, zegt advocaat Veysel Ok die de twee journalisten verdedigt, vandaag tegen de NOS. Dat dit nu ook de hoogste rechtbank van het land bereikt, noemt hij een grote crisis voor Turkije.

De twee journalisten, Mehmet Altan en Sahin Alpay, zitten ruim een jaar vast. Ze worden verdacht van terreurpropaganda en indirecte betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van juli 2016. Het Constitutioneel Hof oordeelde donderdag dat het bewijs in hun zaak niet deugt en de twee moeten worden vrijgelaten.

Vice-premier Bekir Bozdag zei vervolgens dat het hof buiten haar mandaat handelt. Een lagere rechtbank in Istanbul weigerde vervolgens het besluit van het Constitutioneel Hof uit te voeren. Tot verbijstering van advocaat Ok werden de twee journalisten vervolgens niet vrijgelaten. De NOS stelde Veysel Ok zes vragen over de kwestie.

Wat was uw eerste reactie toen u de uitspraak van het Constitutioneel Hof hoorde?

We waren erg blij, want in Turkije zitten zo’n 150 journalisten in de gevangenis. Deze uitspraak van het Constitutioneel Hof is een doorbraak. Het hof zegt in zijn uitspraak: nieuws, woorden, artikelen, kunnen niet dienen als bewijs in een rechtszaak. Dat is een grote stap voor alle journalisten in Turkije.

De twee moeten van het hof worden vrijgelaten, waarom is dat niet gebeurd?

Omdat de beslissing van het Constitutioneel Hof volgens de grondwet bindend is, moesten ze direct worden vrijgelaten. We hebben dat meteen aangevraagd bij de rechtbank. De rechtbank weigerde dat verzoek, ze wilden wachten. Ze zeiden dat ze eerst uitleg bij de uitspraak wilden zien.

Toen die uitleg kwam, zeiden ze: het Constitutioneel Hof gaat er niet over, het hof kan niet besluiten ze vrij te laten. De rechtbank kwam met deze nietszeggende en onwettige beslissing. Een lagere rechtbank heeft het recht niet, de luxe niet om te zeggen: ik negeer de beslissing van het Constitutioneel Hof.