Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Brandende Iraanse olietanker is naar Japan gewaaid

De tanker botste afgelopen zaterdag op de Oost-Chinese Zee op een vrachtschip. Daarop brak brand uit op het Iraanse vaartuig. De Chinese zender CCTV berichtte eerder dat ongeveer veertien reddingsschepen proberen het vuur te blussen en vermiste bemanningsleden van de tanker op te sporen. Zo’n dertig opvarenden zouden nog spoorloos zijn.

Lees verder na de advertentie

Op het schip blijven zich nog altijd explosies voordoen, wat het blussen moeilijk maakt. Bovendien groeit de zorgt dat het schip in tweeën breekt en kan zinken.

De Japanners hebben pa­trouil­le­bo­ten en vliegtuigen ingezet om de situatie in de gaten te houden

Hulp voor China


De Iraanse olietanker vervoerde bijna een miljoen vaten van gecondenseerd, ultralicht en zeer lichtontvlambare ruwe olie naar Zuid-Korea. Op het schip bevonden zich 32 bemanningsleden op het moment dat het botste, maar sindsdien is van dertig niets meer vernomen, onder wie dertig Iraniërs en twee Bengalen. De Iraanse regering heeft reddingswerkers naar China gestuurd om te helpen bij de operatie.

De woordvoerder van de Japanse kustwacht zei gisteren dat zijn land de Chinezen hulp heeft aangeboden, maar dat zou van de hand zijn gewezen. Hij zei dat de Japanners patrouilleboten en vliegtuigen hebben ingezet om de situatie in de gaten te houden. Het brandende schip bevond zich donderdagmiddag op enkele honderden kilometers van het eiland Amami Oshima.