Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

‘Schoolschaken’ steeds populairder, kinderen spelen on- en offline

Er zijn verschillende lesmethodes ontwikkeld waarmee scholieren het schaken eenvoudig onder de knie kunnen krijgen. Een van die methodes is Chessity, een programma dat de afgelopen jaren op steeds meer scholen wordt gebruikt.

Leren schaken kan leerlingen op veel vlakken helpen, vertelt Van Amerongen. “Scholieren leren zich beter concentreren. Dat gaat met een spel makkelijker dan in de klas. Het vermogen om problemen op te lossen groeit en kinderen leren beter visualiseren, omdat ze bij schaken meerdere stappen vooruit moeten kijken.”

Toekomstige grootmeesters

De jonge schakers kunnen de komende weken inspiratie opdoen bij de 80ste editie van het vermaarde Tata Steel Schaaktoernooi in Wijk aan Zee, waar bekende grootmeesters als de Noor Magnus Carlsen, de Amerikaan Fabiano Caruana en de Nederlander Anish Giri meedoen.

Mogelijk lopen er onder de jonge schoolschakers ook toekomstige grootmeesters rond. De KNS zet in ieder geval vol in op de jeugd. En die strategie lijkt te werken, zegt Van Amerongen. “Het aantal volwassen leden loopt terug, maar die afname wordt ruimschoots gecompenseerd door de jeugd. Kinderen vinden het schaken fascinerend.”