Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Tientallen gewonden na botsingen Palestijnse betogers en Israëlisch leger

Volgens medici werden elf mensen geraakt door kogels. Eén van hen verkeert in kritieke toestand, aldus de autoriteiten in het land. Twintig anderen liepen verwondingen op door rubberen kogels. 

De Palestijnse Autoriteit had opgeroepen tot een algemene staking, maar de Palestijnse moslimbeweging Hamas had onomwonden gepleit voor een derde intifada tegen Israël. In de Gazastrook gooiden betogers stenen naar het Israëlische leger. Dit deden zij bij een hek op de grens met Israël.

Op de Westelijke Jordaanoever was ook protest gaande tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens ooggetuigen scandeerden Palestijen op straat “Jeruzalem is de hoofdstad van de staat Palestina”. Ook hier gooiden betogers stenen naar soldaten.

Het leger gebruikte onder meer traangas en waterkanonnen om de duizenden mensen op straat in de hand te houden.

Staking

Verschillende regeringsleiders, zowel in het Midden-Oosten als in de westerse wereld, hadden Trump al van tevoren gewaarschuwd dat zijn besluit tot veel ophef zou leiden in de Arabische wereld. Zij stellen unaniem dat het besluit het vredesproces en de stabiliteit en veiligheid in het gebied bedreigt.

Jeruzalem is in de ogen van de wereldgemeenschap al zeventig jaar een plaats die een cruciale rol zou moeten spelen bij het bereiken van vrede tussen Israël en de Palestijnen. Lange tijd wilden de Verenigde Naties een internationaal bestuur voor Jeruzalem.

Het Arabische oosten van de stad is echter in 1967 door Israël bezet en vervolgens geannexeerd. De Verenigde Naties eisen dat de bezetters vertrekken en onderhandelen over vrede tussen een Joodse en een Palestijnse staat.