Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

SPD wil in gesprek met Merkel over coalitie

Donderdag begon het driedaagse congres van de partij. Belangrijkste vraag is of de sociaaldemocraten weer in een zogenaamde GroKo (grote coalitie) stappen met CDU/CSU.

Bij de jongste verkiezingen leed de SPD een grote nederlaag. Partijleider Schulz verklaarde toen dat hij in de oppositie ging en niet in een nieuwe regering wilde meedoen. Daar is hij inmiddels van teruggekomen.

De stemming waarin de ongeveer zeshonderd gedelegeerden duidelijk voor verder praten waren, volgde op urenlange debatten. Schulz had zich daarin sterk gemaakt voor verdere gesprekken met het kamp van bondskanselier Merkel. „We moeten niet tegen elke prijs regeren. Maar we moeten ook niet tegen elke prijs voorkomen dat we regeren”, aldus de SPD-leider.

Nieuwe gesprekken

Nieuwe gesprekken staan voor volgende week op de agenda. In januari zal de SPD daarna op een speciale partijdag stemmen of er daadwerkelijk onderhandeld gaat worden over een coalitie. Een eventueel coalitieverdrag zal worden voorgelegd aan de 440.000 leden in een schriftelijke stemming.

Het meeregeren door de SPD is actueel nadat onderhandelingen tussen CDU/CSU en de Groenen en de liberale FDP waren mislukt.

Schulz werd donderdag met een overweldigende meerderheid herkozen als partijleider. Hij kreeg 81,9 procent van de stemmen.