Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Schulz gaat namens SPD toch praten over regeringsdeelname

Na de grote verkiezingsnederlaag die de SPD onlangs leed in de Bondsdag, sprak Schulz uit dat zijn partij onder geen beding meer in een coalitie zou stappen met de Christendemocratie. Zijn partij sprak uit de oppositiebanken te verkiezen boven regeren met de CDU. Volgens Schulz was de SPD door de kiezer juist afgestraft voor het plaatsnemen in een regering met de CDU de afgelopen jaren. 

Lees verder na de advertentie

Het meeregeren door de SPD is actueel nadat onderhandelingen tussen CDU/CSU en de Groenen en de liberale FDP over een zogenoemde ‘Jamaica-coalitie’ zijn gestrand. Tweemaal sloeg Schulz een aanbod om te deel te nemen aan de coalitiegesprekken af, maar na een ontmoeting met de Duitse president Steinmeier, die tevens partijcoryfee van de SPD is, stemde hij toch in. 

Partijleider


De partijstemming waarin de ongeveer zeshonderd gedelegeerden duidelijk voor verder praten waren, volgde op urenlange debatten. Schulz had zich daarin sterk gemaakt voor verdere gesprekken met het kamp van bondskanselier Merkel. “We moeten niet tegen elke prijs regeren. Maar we moeten ook niet tegen elke prijs voorkomen dat we regeren”, aldus de SPD-leider. Ook sprak hij uit voor een ‘federaal Europa’ te zijn, waarin één grondwet geldt.

Nieuwe gesprekken staan voor volgende week op de agenda. In januari zal de SPD daarna op een speciale partijdag stemmen of er daadwerkelijk onderhandeld gaat worden over een coalitie. Een eventueel coalitieverdrag zal worden voorgelegd aan de 440.000 leden in een schriftelijke stemming. 

Schulz werd donderdag met een overweldigende meerderheid herkozen als partijleider. Hij kreeg 81,9 procent van de stemmen.

Lees ook: Komt er dan toch een grote coalitie met de SPD?