Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Poch: ik verdiende het vanaf dag 1 om vrijgesproken te worden

De Argentijns-Nederlandse oud-Piloot Julio Poch zegt dat hij erg weinig redenen had om te twijfelen aan vrijspraak. “Dat verdiende ik vanaf dag 1. Maar er zit een politiek element in dit soort zaken”, zei hij op een persconferentie op Schiphol waar hij vanochtend landde.

Poch werd vorige week na acht jaar juridische procedures vrijgesproken. Er was levenslang tegen hem geëist voor het uitvoeren van dodenvluchten tijdens het Videla-regime in Argentinië. Direct na de uitspraak werd Poch op vrije voeten gesteld. Daarna heeft hij zijn moeder in Argentinië bezocht om pas na een week terug te vliegen naar Nederland.

In een verklaring die hij in het vliegtuig had geschreven en die hij op Schiphol in het Engels voorlas, zei hij dat zijn zaak acht jaar geleden was begonnen met een misverstand op zijn laatste werkdag als Transavia-piloot. Hij werd toen opgepakt en uitgeleverd aan Argentinië. “Niemand kon bevroeden dat mijn laatste werkdag in een nachtmerrie zou eindigen.”

Unaniem

Hij verliet zijn huis ervan uitgaande dat hij later die dag terug zou keren. “In die acht jaar, twee maanden en zeven dagen was ik niet in staat om terug naar huis te keren. Eindelijk ben ik vandaag thuis. Ik wil mijn vreugde en blijdschap met jullie delen”, zei een emotionele Poch.

“Van alle zes mensen die ontslagen werden van rechtsvervolging, was ik de enige waarbij het besluit door de drie rechters unaniem was”, zei Poch. Hij benadrukte dat zijn vrijspraak niet het gevolg was van een gebrek aan bewijs. De rechters hebben nog geen motivatie gegeven voor de vrijspraak, die volgt op 5 maart.

Poch vloog via Brazilië terug naar Nederland op een Argentijns paspoort. Hij heeft van de rechters die hem hebben vrijgesproken een verklaring gekregen dat hij vrij is om te gaan en staan waar hij wil, zei zijn advocaat. Ook Poch’ vrouw was bij de persconferentie aanwezig.