Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Gespannen sfeer bij begin bezoek Erdogan aan Griekenland

In Athene is de Turkse president Erdogan begonnen met zijn staatsbezoek aan Griekenland. De sfeer rond het bezoek is gespannen. Het is voor het eerst in meer dan zestig jaar dat een Turks staatshoofd een officieel bezoek brengt aan het buurland.

Erdogan werd vanochtend ontvangen door de Griekse president Pavlopoulos. De twee spraken onder meer over een internationaal erkend verdrag uit 1923, waarin de grenzen tussen Turkije en Griekenland zijn vastgesteld. Erdogan zei gisteren in een interview op de Griekse televisie nog dat dat verdrag moet worden geactualiseerd, maar volgens Griekenland is er niet over te onderhandelen.

Onder druk

Deze uitspraken hebben het bezoek van Erdogan onder druk gezet, zegt correspondent Conny Keessen. “De ontmoeting tussen Pavlopoulos en Erdogan liep daardoor uit op een uitwisseling van scherpe diplomatieke taal, in plaats van de gebruikelijke vriendelijke welkomstwoorden voor de camera.”

Ook riep Erdogan Griekenland nogmaals op om de acht Turkse militairen uit te leveren, die na de mislukte coup van vorig jaar naar Griekenland vluchtten. Het Griekse hooggerechtshof hield de uitlevering tegen en inmiddels hebben de militairen in Griekenland asiel gekregen.

Later op de dag sprak Erdogan met de Griekse premier Tsipras. De sfeer in dat gesprek was beter, zegt Keessen. “Tsipras zei bij de ontvangst van Erdogan dat er meningsverschillen bestonden en bestaan tussen Griekenland en Turkije, maar dat het belangrijk is dat die verschillen op een constructieve manier en zonder provocaties worden geuit.”

Moslimminderheid

Morgen bezoekt Erdogan een moslimminderheid in het noorden van Griekenland. Volgens Erdogan heeft deze groep geen religieuze vrijheid doordat de imams door de Griekse staat worden benoemd en niet door de bevolking worden gekozen.

Erdogan noemt deze groep een Turkse minderheid, terwijl Griekenland hen beschouwt als Griekse staatsburgers.