Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Een dor liefdesleven in beweging door ongemakkelijke slapstick

Lena woont in een landelijk huisje met kleurige hortensia’s eromheen. In de wei zetten koeien het op een rennen. Voor een croissantje stapt Lenia iedere ochtend op een pontje naar de overkant van de rivier. De camera van Maarten Keller zwenkt opgewekt de lucht in om het allemaal te laten zien.

Lees verder na de advertentie

Als regisseur Johan Nijenhuis een lokatie wil neerzetten, dan zál ie ’m neerzetten. Of het nu gaat om zwoele stranden (‘Costa!’, ‘Verliefd op Ibiza’), glooiend Toscane (‘Toscaanse bruiloft’), of zonnig Amsterdam (‘Rokjesdag’), Nijenhuis zorgt ervoor dat je als kijker visueel iets te lekkerbekken hebt. Daarin onderscheidt hij zich wederom met ‘Gek van geluk’, van een groot deel van de enorme stroom romantische komedies van eigen bodem, die lang niet altijd fatsoenlijke production values hebben.

[embedded content]

In dat huisje worstelt Lena (Plien van Bennekom) als tekstschrijver met liefdesliedjes. In haar eigen leven is al jaren niets romantisch meer gebeurd. Vriendin Valerie (Carly Wijs), een muzikale vedette, zit te springen om nieuw materiaal. Ze stuurt een werkloze acteur (Matteo van der Grijn) op Lena af. Met citaten uit een knullige Duitse serie waar Lena als meisje bij zwijmelde, kan hij vast iets losmaken.

Carly Wijs zit lekker in haar rol als diva

Amusante film


Het is een wat moeilijkdoenerige constructie om deze man, met pruik op en een lammetje op de arm, bij Lena te laten aankloppen. Dat is de zwakke plek van Jacqueline Epskamps scenario, waarin vooral bedachte plotwendingen en ongemakkelijke slapstick (twee mannen die elkaar te lijf gaan met een stofzuigerslang) voor de vaart moeten zorgen. Van Bennekom is waarschijnlijk te zeer een lichtgewicht om een hele komedie te dragen, maar ze had tenminste meer materiaal aangereikt mogen krijgen om haar dunne personage te verzwaren.

Toch is ‘Gek van geluk’ wel een amusante film. Carly Wijs zit lekker in haar rol als diva, en Soldaat van Oranje-theateracteur Van der Grijn heeft leuke momenten als natuurmens die verweesde kamerplanten redt.

Muzikaal komen alle draadjes bij elkaar in het Nick & Simon-meezingnummer ‘Gek van geluk’.


Meer filmrecensies lezen? Bekijk dan ons dossier