Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

De mislukte missie van Puigdemont: waarom Brussel niet wil praten

Ook de vertegenwoordigingen van de landen spreken niet met Puigdemont. Van de 28 EU-landen zeggen 27 dat ze de afgelopen maand geen contact hebben gehad met Puigdemont. Alleen Groot-Brittannië wil niet zeggen of dat contact er al dan niet geweest is. Alle andere landen zeggen dat ze alleen met de Spaanse regering in Madrid spreken, niet met regiobestuurders.

“Het heeft geen zin om naar Brussel te komen voor een probleem dat in Spanje moet worden opgelost”, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Hij is voorzitter van de Europese liberalen, waar ook de partij van Puigdemont lid van is.

Van Baalen ontmoette Puigdemont verschillende keren, maar sprak niet meer met hem sinds hij in Brussel is. “Ik sta voor alles open, maar ik wil geen steun geven aan een referendum dat geen juridische basis heeft.”

Aandacht voor een dag

Zo denken de meeste Europarlementariërs erover. Tot frustratie van de Catalaanse parlementariërs. Josep Maria Terricabras bijvoorbeeld, geen partijgenoot van Puigdemont, maar wel iemand die voor Catalaanse onafhankelijkheid is. “De voorzitter van het Europees Parlement zit in dezelfde EU-partij als de Partido Popular, de Spaanse regeringspartij. Hij ontvangt de presidenten van alle Spaanse regio’s, behalve onze president. Ik probeer er maar om te lachen, maar ik vind het ongelooflijk stom.”

En zo is Puigdemont veroordeeld tot contacten in de marge van de Europese politiek. Hij spreekt met de Vlaams-nationalisten van de N-VA, houdt een verkiezingsbijeenkomst in Brugge en gaat naar de opera in Gent. Vandaag stond hij weer even in het middelpunt van de belangstelling, maar dat is waarschijnlijk maar voor één dag.