Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Catalanen nemen bezit van Brussel op koude protestdag

In alle vroegte zijn ze de weg al aan het zoeken. Gezinnen, ouderen, stelletjes, alleenstaanden. Allemaal Catalanen met vlaggen. Soms wapperen de kleuren fier in de wind, meestal is het doek om de nek gebonden. Overal hebben ze geslapen. Tot in de kleinste Vlaamse dorpjes hebben mensen bedden beschikbaar gesteld en in Brussel zitten de hotels, de Airbnb-appartementen en gastgezinnen vol.

Vanaf 10.00 uur is het verzamelen bij het Jubelpark, een park dat ooit is aangelegd om de overwinning van Belgische opstandelingen op de Hollanders te vieren. Onder de triomfboog doet de wafelverkoper goede zaken. Veel in het geel gehulde Catalanen willen wel wat warms op deze koude dag, waarop ze massaal demonstreren voor onafhankelijkheid.

Niets misdaan

In het Vlaamse plaatsje Sint-Niklaas, vlak bij de grens met Zeeland, is de dag voor veel Catalanen al ’s ochtends vroeg begonnen. Ze verzamelen zich vlak voor het station, bakje koffie in de hand, om de trein naar Brussel te nemen.

Een van hen is Isabel Sabartés. Met man en twee dochters is ze naar België gekomen om voor de onafhankelijkheid te demonstreren. “We willen Europa laten zien dat we vrijheid willen. Vrijheid voor Catalonië, maar ook voor de politici die vastzitten maar niets hebben misdaan.”

In de trein, die overvol zit met Catalanen, heerst een gezellige sfeer. Het hele arsenaal aan patriottische liederen wordt aangesproken. Natuurlijk het volkslied, maar ook liederen uit de tijd van Franco worden gezongen. Het woord fascisme valt vaak.

“Brussel-Noord”, klinkt het in het Catalaans door de speakers van de trein. Er wordt gelachen, gejoeld en gejuicht. “Visca Catalunya. President Puigdemont.” En een leus waarmee de vrijlating van de opgepakte politici wordt geëist.