Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Bitcoins gehackt? Die zie je nooit meer terug

Het minen van bitcoin loont vandaag de dag niet meer, omdat er zo ontzettend veel rekenkracht voor is vereist. Maar bij nieuwere, onbekendere cryptovaluta kan het minen nog wat opleveren.

Uitbetaald in bitcoins

NiceHash was een platform dat het makkelijk maakte om die nieuwe cryptovaluta, zoals zcash, te minen. Klanten installeerden daarvoor een softwarepakket van NiceHash dat de computer liet rekenen voor cryptomunten. Vervolgens kregen ze uitbetaald in bitcoins.

Op die manier kon je op een beetje computer een euro of meer per dag verdienen door je computer te laten rekenen. “NiceHash berekende daarbij automatisch voor welke cryptomunten je computer het meest geschikt was”, zegt Van Ballegoie.

Uitbetaling kon op twee manieren: mensen konden de bitcoins overmaken naar hun eigen rekening, of ze konden het op een rekening bij NiceHash zelf laten staan. Vooral de klanten die dat laatste deden, zijn veel geld kwijt.

Niet de eerste keer

Het is verre van de eerste keer dat bitcoins worden gestolen. De bekendste bitcoin-hack vond plaats in 2014, toen het handelsplatform Mt. Gox werd gekraakt. Er werd voor 390 miljoen euro aan bitcoins gestolen; met de hedendaagse wisselkoers zou dat ruim 11 miljard euro zijn. Klanten krijgen misschien nog een deel van hun geld terug, maar mogelijk slechts tegen de toen geldende koers.

“Veel bitcoin-bedrijven zijn de afgelopen jaren gehackt en een deel daarvan is inmiddels over de kop”, zegt wetenschapsjournalist Soeteman. Want de kans is groot dat klanten afhaken op het moment dat hun geld weg is.

Het kraken van bitcoin-bedrijven loont doordat een bitcoin die is gestolen, ook echt weg is. Een transactie kan niet meer worden teruggedraaid.