Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

5000 nieuwe vluchtelingen per dag in ‘uiteenvallend’ Congo

Zo’n 5000 mensen verlaten gemiddeld per dag huis en haard in Congo. Het afgelopen jaar zijn 1,7 miljoen van de 83 miljoen inwoners op de vlucht geslagen voor geweld. De aanleidingen zijn divers, maar de oorzaak is duidelijk: wanbeleid van president Kabila. Of eigenlijk, het ontbreken van beleid, legt correspondent Koert Lindijer uit.

In het grootste land van Afrika stikt het van de kleine en grotere conflicten. De regio Kasaï in het hart van de Democratische Republiek Congo was tot voor kort het epicentrum van eengroot conflict waarbij bijna een miljoen mensen op de vlucht sloegen.

Dat conflict ging overde opvolging van een stamhoofd. “Er ontstond een militie aan de kant van het stamhoofd”, vertelt Lindijer. “De regering vormde een tegenmilitie en plots werd overal gevochten. Hele dorpen zijn afgebrand en er zijn mensen op gruwelijke wijze vermoord. Mensen werden in stukken gehakt, ook kinderen.”