Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Nederlandse zandmotor gaat Britse kust beschermen

De zandmotor voor de kust tussen Kijkduin en Monster krijgt een Engels broertje. Het ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV gaat in graafschap Norfolk een zandmotor aanleggen die de Britse kuststrook moet beschermen tegen erosie. Er wordt anderhalf miljoen kuub zand opgespoten, meldt Omroep West.

Een zandmotor is een opgespoten schiereiland van zand voor de kust. Het heeft de vorm van een haak. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich langs de kust. Hierdoor groeit de kust op een natuurlijke manier aan.

Huizen van klif gestort

Zware stormen in 2007 en 2013 spoelden een groot deel van de kust van Anglia weg. Daardoor zakten in 2013 huizen in zee, die op een klif waren gebouwd.

Om herhaling te voorkomen, wordt er in de zomer van volgend jaar een zandmotor aangelegd naar Nederlands voorbeeld. Het zand wordt dan door de stroming en de golven over een groter stuk van de kust verspreid.