Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Nederland loopt voorop bij ontwikkeling zelfrijdende auto’s

Nederland mengt zich vol in de strijd om een leidende positie bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Deze week presenteren dertig Nederlandse bedrijven die zich ermee bezighouden op de autobeurs van Frankfurt. Minister Schultz van Verkeer is daar dan ook om met haar Europese collega’s te praten over wet- en regelgeving voor zelfstandig rijdende auto’s op de openbare weg.

“We hebben in Frankfurt het grootste hightech-paviljoen ooit gerealiseerd op een autobeurs”, zegt Eddy van der Vorst van branchevereniging RAI. “Naast DSM, Tata Steel en TomTom staan er ook minder bekende bedrijven die nu al wereldspeler zijn in onderdelen voor zelfrijdende auto’s. Het gaat bijvoorbeeld om connectiviteit. Auto’s moeten met elkaar kunnen communiceren en met verkeerslichten en telefoons van voetgangers en fietsers. Daar liggen grote kansen voor de Nederlandse toeleverindustrie.”

Nieuwe mobiliteit

Volgens een onderzoek van adviesbureau Roland Berger staat Nederland momenteel zelfs op de eerste plaats in een ranglijst van landen die werken aan de overgang naar nieuwe mobiliteit. “Nederland doet het bijzonder goed doordat de overheid hier ontvankelijk is voor experimenten, maar ook door de adequate uitrol van digitale infrastructuur”, schrijft het adviesbureau in een toelichting.