Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

GroenLinks: binnenstad van Amsterdam moet autovrij

De binnenstad van Amsterdam moet helemaal autovrij worden. In de hele stad moeten 10.000 parkeerplaatsen verdwijnen en in 2025 mogen alleen nog emissievrije auto’s de stad in.

Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van GroenLinks in de hoofdstad, dat vandaag wordt gepresenteerd. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar stelt de partij een aantal vergaande maatregelen voor die moeten leiden tot een “een radicaal sociale, groene en vrije stad”, schrijft fractievoorzitter Rutger Groot Wassink in het voorwoord.

GroenLinks wil van een van de drukste en meest vervuilde trajecten in de stad, de doorgaande weg Mauritskade – Stadhouderskade – Nassaukade “een groene fiets- en wandelboulevard” maken, citeert de lokale omroep AT5 uit het concept-programma.

Zwarte Piet

Verder moeten met het oog op het steeds grotere aantal fietsers autoparkeerplaatsen worden omgezet in fietsparkeerplekken, moeten touringcars worden geweerd en moet de al bestaande milieuzone worden vergroot. Op Schiphol moet het aantal vliegbewegingen worden teruggedrongen.

Andere maatregelen die de partij voorstelt zijn een verbod op consumentenvuurwerk, een hotelstop in de binnenstad en het afschaffen van een verplichte tegenprestatie voor mensen met een bijstandsuitkering. De gemeente moet de schulden van minima aflossen.

Zwarte Piet is niet meer welkom in Amsterdam en Keti Koti, de jaarlijkse dag om de slavernij te herdenken, moet wat GroenLinks betreft een nationale feestdag worden.

Het programma moet worden vastgesteld op een congres op 4 november. GroenLinks zit in de Amsterdamse raad in de oppositie met zes van de 45 zetels, hetzelfde aantal als coalitiepartijen VVD en SP.