Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Vraag naar ‘euthanasiepoeder’ plots flink gestegen

Mensen hebben mogelijk op internet een alternatief gevonden voor het ‘euthanasiepoeder’ dat de Coöperatie Laatste Wil heeft aangekondigd. De organisatie zei onlangs in Nieuwsuur later dit jaar de naam van de stof bekend te zullen maken, en alleen aan haar leden. Een leverancier van chemische stoffen merkte na de uitzending van Nieuwsuur een forse stijging in de bestellingen van een vergelijkbaar poeder.

“Ik kreeg vroeger één of twee bestellingen per week. Nu zijn het er wel zes per dag. Er zijn mensen die een kilo bestellen”, zegt Rob Lemmens van RL Trading. Na een zoektocht op internetfora ontdekte hij waar de plotse vraag vandaan kwam: het middel kon ook gebruikt worden om een einde te maken aan het leven. Mogelijk is de stof ook voor het eerst in een online-forum geopperd als alternatief voor het poeder van Laatste Wil.

Omdat hij inmiddels weet dat het middel ook te gebruiken is voor euthanasie, vraagt hij mensen tegenwoordig om een gebruikersverklaring wanneer ze het poeder bestellen. “Dan moeten ze aangeven wat ze ermee willen doen. Als we het niet vertrouwen, verkopen we het niet.” Volgens Lemmers heeft de verklaring een afschrikkende werking. “Een aantal mensen heeft hun bestelling geannuleerd.”

Gebruikersverklaring

Lemmens heeft overwogen te stoppen met de verkoop van het middel, maar is daarvan teruggekomen. “Dan kun je wel stoppen met de verkoop van bijna alle chemische stoffen, want met de meeste kun je wel dingen doen waar ze niet voor bedoeld zijn.”

De verkoop steeg zo hard, dat hij en zijn echtgenote besloten de Inspectie voor de Leefomgeving te bellen. Lemmens zou graag zien dat er een door de overheid verplichte eindgebruikersverklaring komt voor het middel, net als voor vergelijkbare stoffen.

Het middel dat Coöperatie Laatste Wil heeft aangekondigd, lijkt veel op de stof die Lemmens levert. Beide stoffen hebben sterke bijwerkingen wanneer er veel van wordt ingenomen. Onder meer ernstige hoofdpijn en heftig overgeven.