Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Juncker wil meer Europa, maar wil Europa dat wel?

Hans van Baalen van de VVD is minder enthousiast. Volgens de voorman van de liberale partij betekenen de plannen in de praktijk dat Nederland monddood wordt gemaakt. “Juncker wil vol gas naar een federaal Europa. Dat is levensgevaarlijk. We komen volledig buitenspel te staan.”

Het is overigens de vraag wat er van Junckers plannen terechtkomt. Volgens diplomaten zijn er namelijk afspraken met de regeringsleiders over welke regels en wetten de Europese Commissie de komende tijd gaat maken. “Op die lijst staat niks over één president, en ook niks over een Europese minister van Financiën.”

De reacties in de rest van Europa zijn wisselend. De Duitse regering is tevreden. “Het is goed dat Juncker zijn prioriteiten op tafel heeft gelegd, daar gaan we eind deze maand in Tallinn tijdens een extra EU-top grondig over praten met de Europese leiders”, aldus een regeringswoordvoerder.

Terughoudend

In Tsjechië, een land dat de euro niet heeft als betaalmiddel heeft, wordt terughoudend gereageerd. Volgens Juncker moeten alle EU-landen de euro als betaalmiddel gaan gebruiken. De Tsjechen willen niet gedwongen worden om mee te doen aan de eenheidsmunt.

In Nederland reageert premier Rutte negatief op de plannen om tot meer Europese ‘ministers’ te komen. “Dat moet je allemaal gescheiden houden”, zegt de premier.

Rutte is wel te spreken over het streven om de Europese interne markt te verbeteren. Nederland wil dat vaart wordt gemaakt met de digitale markt, zodat ook daar de regels voor iedereen hetzelfde worden.