Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Lopen doe je met je brein: de mentale blaren van de Vierdaagse

Scherder moedigt mensen al jaren aan om meer te wandelen. Minimaal een half uur per dag bewegen doet wonderen voor het menselijk lichaam, ook voor de bovenkamer. “Wandelen bevordert creativiteit, productiviteit en leert je impulsen beter te controleren.”

De Nijmeegse Vierdaagse, die bestaat uit de afstanden 30, 40 of 50 kilometer per dag, maakt bepaalde gevoelens los waar deelnemers niet dagelijks mee in aanraking komen. Want hoe vaak loop je samen met duizenden deelnemers zó veel kilometers, terwijl de blaren op je voeten steeds groter en pijnlijker worden?

Scherder: “Je hebt tijdens het lopen veel steun aan het lopen met andere deelnemers. Samen zingen of elkaar opbeuren met teksten als ‘pijn is fijn en jeuk is leuk’ is ontzettend krachtig. Dat groepsgevoel zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt, ook bekend als het knuffelhormoon. Dat gevoel van harmonie en liefde zorgt ervoor dat je pijngrenzen kunt verleggen en zo samen de finish kunt halen.”