Amigoe

gewoon veel RSS nieuws

Open mis paus Franciscus in Caïro zwaar beveiligd

Onder strenge veiligheidsmaatregelen houdt paus Franciscus in de Egyptische hoofdstad Caïro vandaag een mis in de open lucht. Boven het stadion cirkelen militaire helikopters en leger en politie zijn paraat. Het stadion biedt plaats aan 25.000 mensen, maar is voor de helft gevuld.

De paus zelf liet zich weinig gelegen liggen aan de veiligheidsvoorschriften. Hij arriveerde niet in de beveiligde pausmobiel waarin zijn twee voorgangers zich lieten vervoeren, maar in een blauwe Fiat met opengedraaide ramen. In het stadion liet hij zich rondrijden in een open wagen.

De stemming in het stadion wordt als feestelijk omschreven. Een regeringswoordvoerder zei dat het bezoek niet alleen voor christenen maar voor alle Egyptenaren belangrijk is, omdat de paus een boodschap van vrede brengt.

Kopten

Bij zijn aankomst in Egypte, gisteren, riep de paus de moslimleiders op om geweld in Gods naam af te wijzen en om de jeugd tolerantie en respect voor andersdenkenden bij te brengen. Hij staat achter het strenge Egyptische beleid ten opzichte van de politieke islam.

Ongeveer 10 procent van de Egyptische bevolking is christen, de meesten Kopten. Egypte telt maar zo’n 270.000 rooms-katholieken. Christenen zijn vaak doelwit van aanslagen. Drie weken geleden vielen nog ruim 40 doden bij een aanslag op twee Koptische kerken in het noorden van Egypte.